Kostuummuseum De Gouden Leeuw

Gesloten op zondag

Toon openingstijden

musea - Kostuummuseum De Gouden Leeuw - kaartoverzicht

Kostuummuseum De Gouden Leeuw

De verfijning verbeeld
Kostuummuseum De Gouden Leeuw.
In het Groningse Westerkwartier vindt u op één van de natuurlijke hoogtes in het vlakke land het dorpje Noordhorn. Op het hoogste punt van het dorp, schuin tegenover de middeleeuwse kerk, staat De Gouden Leeuw, taveerne sinds 1622 en museum/galerie sinds 1994. In het fraai gerestaureerde pand wacht u een bijzondere collectie Noord-Nederlandse streekdracht, bijeengebracht en gepresenteerd door Sytse en Hyke Pilat. Antieke jakken, fijngeweven tipdoeken, gouden oorijzers en kanten mutsen: beelden van verdwenen vakmanschap en vervlogen verfijning.

Verfijnd vakmanschap

De Gouden Leeuw herbergt de prive-collectie van Sytze en Hyke Pilat. Sinds Hyke in 1960 het smal zilveren oorijzer en de zondagse kleding van haar overgrootmoeder kreeg, is het Friese echtpaar niet meer gestopt met verzamelen. Steeds opnieuw worden ze getroffen door de verfijndheid van veel oude kleding en het geduld en vakmanschap waarmee ze zijn gemaakt. Centraal in de collectie-Pilat staat alles wat te maken heeft met de oorijzerdracht in Noord-Nederland.

Een gouden helm
Op schilderijen van Rembrandt zien we al vrouwen met een oorijzer. Dat is dan nog smal en functioneel en echt van ijzer. Later ontwikkelt dit beugeltje zich tot een complete helm, vaak van goud of zilver: Het oorijzer als statussymbool. Over het oorijzer werd een kanten floddermuts gedragen. Het kant werd geklost in het land van Waas - Beveren rondom Antwerpen. Speciaal voor de noordelijke markt werden daar 'pottenkanten' gemaakt, kant met een symmetrisch motief van een vaas(pot) met bloemen.

Kleurrijke sits
Een van de grootste schatten van De Gouden Leeuw is de collectie sitsen. Deze handbeschilderde of bedrukte, fijngeweven katoenen stof werd in de zeventiende en achttiende eeuw uit India ingevoerd door de Verenigde Oostindische Compagnie. Sits is kleurrijk en zeer kleurecht en was om die reden destijds erg geliefd. Het werd vaak verwerkt in dagelijkse kleding en huishoudtextiel; omdat dit natuurlijk intensief gebruikt werd en ons vochtige klimaat bovendien een slechte uitwerking heeft op textiel, is in Nederland weinig sits bewaard gebleven.

Kostuummuseum, winkel en café De Gouden Leeuw is het hele jaar door geopend (alleen in februari gesloten) op donderdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.

Openingstijden

Gesloten
Opent do 29 feb om 13.00
maandagGesloten
dinsdagGesloten
woensdagGesloten
donderdag13.00 - 17.00
vrijdag13.00 - 17.00
zaterdag13.00 - 17.00
zondagGesloten

Recensies

Schrijf als eerste een recensie!

Community

Geplaatste berichten zijn voor iedereen leesbaar

Profielafbeelding gast
Gast


Er zijn nog geen berichten geplaatst op deze pagina.

Beheerder

Deze pagina is niet geclaimd

De museum-in.nl community helpt deze pagina zo actueel mogelijk te houden. Ook bijdragen? Gebruik de knop per gewenst blok.


Adres- en contactgegevens

Kostuummuseum De Gouden Leeuw
Langestraat 48
9804PL Noordhorn

+31 (0)594 503804

Deel deze pagina

Kostuummuseum+De+Gouden+Leeuw img