Museum Oldebroek

Geopend tot 17.00

musea - Museum Oldebroek - kaartoverzicht

Museum Oldebroek

Er zijn in ons land heel wat museumboerderijen, maar het Boerderijmuseum in Oldebroek op de NW-Veluwe is heel bijzonder. Zo uniek dat de AVRO televisie onder het motto ‘Nieuw in Nederland’ de klederdrachten uit ons museum liet zien.

Wij tonen u het boerenleven zoals dat vroeger was. Nog niet zo heel lang geleden woonde in de boerderij uit het jaar 1753 een gezin met kinderen. In de mooie kamer met antieke tegeltjes, lieten zij hun spulletjes achter. Het lijkt alsof ze net zijn vertrokken, de foto’s van de grootouders hangen nog aan de muur, de bedstee is opgemaakt .

Onze bezoekers krijgen een goed beeld hoe het boerengezin hier leefde en werkte. In de kleine kelder staan de weckflessen met groenten en vruchten uit de tuin.

Buiten staat onder een kapschuur het materiaal waar de boer mee werkte om zijn land te bewerken. Kinderen spelen nu in de hooiberg en de boerenkarren op het erf worden af en toe nog gebruikt.

De moestuin en de bloementuin bij de boerderij worden keurig onderhouden. Meer dan honderd vrijwilligers zijn actief in ons museum en zorgen ook voor de levende have, zoals de geiten en de schapen.

Als er iets gerestaureerd moet worden, dan steken onze mensen ook de handen uit de mouwen. Daarbij worden de technieken van vroeger, zoals het kantklossen, spinnen, weven of het maken van knipmutsen gebruikt.

Kinderen zijn altijd welkom in het Boerderijmuseum. We hebben een verkleedkist en daar kunnen meisjes en jongens hun boerenkleding uitzoeken. Ook is er een speurtocht voor de kleintjes uitgezet en aardig zijn ook de Oudhollandse spelletjes als bijvoorbeeld hoepelen en steltlopen.

Een topper is natuurlijk het spelen in de hooiberg.

Voor de scholen hebben wij lesbrieven beschikbaar. Vaak zijn er speciale exposities die voor kinderen ook heel interessant zijn. Op het ogenblik wordt aandacht geschonken aan de kip en het ei. Aardig is te zien, hoe vroeger de eieren met een transportfiets naar de markt gebracht werden.

We zijn blij met de vele groepen bezoekers die ons rolstoelvriendelijke museum komen bezoeken. Om voor de onderstaande arrangementen in aanmerking te komen hanteren we de regel dat een groep uit tenminste tien personen moet bestaan en altijd in combinatie is met een bezoek aan ons museum.

Standaardprogramma: € 5,25 per persoon (incl. entree)
• ontvangst met koffie/thee en een plakje krentenbrood.
• Bezichtiging boerderij, expositieruimte De Schutstal, erf en bijgebouwen.
• in overleg is voor € 15,00 een diapresentatie te zien.

Openingstijden

Open
Sluit om 17.00
maandag10.00 - 17.00
dinsdag10.00 - 17.00
woensdag10.00 - 17.00
donderdag10.00 - 17.00
vrijdag9.45 - 17.00
zaterdag10.00 - 17.00
zondagGesloten

Recensies

Schrijf als eerste een recensie!

Community

Geplaatste berichten zijn voor iedereen leesbaar

Profielafbeelding gast
Gast


Er zijn nog geen berichten geplaatst op deze pagina.

Beheerder

Deze pagina is niet geclaimd

De museum-in.nl community helpt deze pagina zo actueel mogelijk te houden. Ook bijdragen? Gebruik de knop per gewenst blok.


Adres- en contactgegevens

Museum Oldebroek
Bovenstraatweg 10/A
8096PE Oldebroek

+31 (0)525 631457

Links

Website
-

Deel deze pagina

Museum+Oldebroek img