Museum Het Oude RaadshuisGesloten op zondag

Toon openingstijden

musea - Museum Het Oude Raadshuis - kaartoverzicht

Museum Het Oude Raadshuis

Het Museum

Na een grondige renovatie werd het nieuwe onderkomen van het museum in april 1989 in gebruik genomen, onder de voor de hand liggende naam: museum Het Oude Raadhuis. Al tijdens de eerste tien jaar na de ingebruikname heeft het museum enkele keren een ingrijpende verbouwing ondergaan. In december 1994 werd aan het gebouw de nodige schade aangericht door rook en roet als gevolg van een kleine brand. De herstelwerkzaamheden aan met name de benedenverdieping werden in de loop van 1995 uitgevoerd. Verder werd in 1998 met behulp van subsidie vanuit het PESCA-fonds een verbouwing afgerond, waarbij niet alleen de bovenverdieping grondig werd gerenoveerd, maar waarbij eveneens het naastgelegen pand bij het museum werd betrokken. Het pand is helemaal ingericht als authentieke oud Urker woning naar de omstandigheden op Urk aan het begin van deze eeuw. De woning is momenteel de trots van het museum!

In april 2007 werd een modernisering van het museum afgerond, waarbij een nieuwe multifunctionele zaal en een zaal met permanente tentoonstelling van het werk van de kunstenaar Ernst Leijden zijn ingericht.

De collectie van het museum wordt door een groep enthousiaste vrijwilligers van de Vereniging Vrienden van Urk samen met de gemeente in stand gehouden. Zonder deze groep vrijwilligers zou het museum de uitstraling niet hebben, die het momenteel heeft. Het museum wil met de collectie de aandacht vestigen op de geschiedenis van Urk. En die is meer dan interessant!

Tot 1939 was Urk bijvoorbeeld een eiland in de Zuiderzee en in het museum kunt u dan ook aan de hand van verschillende exposities een beeld krijgen van de wijze waarop de Urkers geleefd hebben. Van de strijd om te overleven als armoedige eilandbewoners, tot een redelijke welstand die ze nu hebben als bewoners van een "eiland" aan de vaste wal. Urk kent ook een eigen dialect en eigen klederdracht. Urk leeft van het water, van de visserij. En juist die aspecten maken een bezoek aan het museum leerzaam en waardevol. De vele positieve reacties uit het gastenboek van het museum getuigen ook daarvan.

Services

  • Rondleidingen

Openingstijden

Gesloten
Opent morgen om 10.00
maandag10.00 - 17.00
dinsdag10.00 - 17.00
woensdag10.00 - 17.00
donderdag10.00 - 17.00
vrijdag10.00 - 17.00
zaterdag10.00 - 16.00
zondagGesloten

Recensies

Schrijf als eerste een recensie!

Community

Geplaatste berichten zijn voor iedereen leesbaar

Profielafbeelding gast
Gast


Er zijn nog geen berichten geplaatst op deze pagina.

Beheerder

Deze pagina is niet geclaimd

De museum-in.nl community helpt deze pagina zo actueel mogelijk te houden. Ook bijdragen? Gebruik de knop per gewenst blok.


Adres- en contactgegevens

Museum Het Oude Raadshuis
Wijk 2 2
8321EP Urk

+31 (0)527 683262

Deel deze pagina

Museum+Het+Oude+Raadshuis img