Zaans MuseumGeopend tot 17.00

musea - Zaans Museum - kaartoverzicht

Zaans Museum

Het Zaans Museum op de Zaanse Schans is gevestigd in een eigentijds gebouw. De industriële vormgeving van dit gebouw sluit goed aan bij zowel de collectie van het museum als bij de unieke historie van de Zaanstreek.

Wanneer u het Zaans Museum binnenstapt proeft u direct de sfeer van een rijk verleden in de streekdracht, het Zaans beschilderd meubilair en de gebruiksvoorwerpen uit Zaanse woonhuizen en bedrijven uit het rijke culturele- en industriële verleden. De welvaart van de Zaanstreek wordt getoond aan de hand van een prachtige verzameling.

Industrie
De bron van de Zaanse welvaart was haar industrie. In de 17e eeuw was de streek één van de belangrijkste industriegebieden van West-Europa. Deze positie wist de Zaanstreek tot in de 20e eeuw te behouden. Het Zaans Museum is trots de collecties van dit Zaans industrieel erfgoed te bezitten. Historische films brengen de industriële geschiedenis nog eens extra tot leven.

Collectie
Dankzij de verzameldrift van de 19e eeuwse Zaankanters zijn veel Zaanse objecten bewaard gebleven. Talloze afbeeldingen vertellen het verhaal van typisch Zaanse gebeurtenissen en personen door de eeuwen heen. Scheepsmodellen, schilderijen en gebruiksvoorwerpen laten de imposante geschiedenis van de scheepsbouw en walvisvaart zien.

Verkade Paviljoen
In maart 2009 opende het Zaans Museum een compleet nieuwe vleugel: het Verkade Paviljoen. Het paviljoen maakt deel uit van de vaste presentatie van het Zaans Museum. Sinds de opening in 2009 is het Verkade Paviljoen de attractie van het Zaans Museum en de Zaanse Schans.

Czaar Peterhuisje
Het Czaar Peterhuisje in Zaandam is een dependance van het Zaans Museum. Het is één van de oudste houten huisjes van Nederland. Het werd in 1632 als arbeidershuisje gebouwd van oud scheepshout. In dit huisje logeerde de Russische tsaar Peter de Grote toen hij in 1697 het vak van scheepstimmerman kwam leren. Dit wereldberoemde monumentale huisje herbergt een schat aan herinneringen.

Omgeving
Het Zaans Museum is gevestigd op een unieke locatie op de Zaanse Schans, tegen het prachtige decor van de Kalverpolder. Op de Zaanse Schans vindt u de wereldberoemde oude Zaanse houtbouw met fraaie koopmanshuizen, groene Zaanse huizen, windmolens, houtloodsen en pakhuizen.

Openingstijden

Open
Sluit om 17.00
maandag10.00 - 17.00
dinsdag10.00 - 17.00
woensdag10.00 - 17.00
donderdag10.00 - 17.00
vrijdag10.00 - 17.00
zaterdag10.00 - 17.00
zondag10.00 - 17.00

Recensies

Schrijf als eerste een recensie!

Community

Geplaatste berichten zijn voor iedereen leesbaar

Profielafbeelding gast
Gast


Er zijn nog geen berichten geplaatst op deze pagina.

Beheerder

Deze pagina is niet geclaimd

De museum-in.nl community helpt deze pagina zo actueel mogelijk te houden. Ook bijdragen? Gebruik de knop per gewenst blok.


Adres- en contactgegevens

Zaans Museum
Schansend 7
1509AW Zaandam

+31 (0)75 6810000

Deel deze pagina

Zaans+Museum img